Køb af teleskop

Der er mange meninger om hvad der et godt teleskop til amatørastronomi. Selvfølgelig kan man tale om gode og dårlige teleskoper i den betydning at et teleskop kan tegne et mere eller mindre skarpt billede. Men hvilket der præcist er det rigtige til dig kommer ikke kun an på din pengepung, men i lige så høj grad af dine interesser. Her finder du en introduktion til nogle forskellige teleskoper og deres respektive fordele og ulemper.

Newton teleskoper

Refraktor

Katadioptrisk

Schiefspiegler

Pas på “forstørrelsesfælden”!

Et råd vil de fleste amatørastronomer dog være enige om at give dig. Legetøjsforretningernes billige teleskoper med stor forstørrelse er præcist hvad de udgiver sig for at være, nemlig legetøj til børn. De er af begrænset værdi som hobbyteleskoper. Der er to forhold du bør gøre dig klart inden du ofrer dine sparepenge på et astronomisk teleskop.

For det første – Du kommer ikke til at se billeder som de flotte farvestrålende illustrationer i bøger og på hjemmesider. Du kan se farver på planeterne f.eks. den røde plet på jupiter, men stjernetåger viser ikke farver når “måleinstrumentet” er det menneskelige øje. End ikke i de største amatørteleskoper.

For det andet – Forstørrelse er bestemt ikke alt. Med mindre du interesserer helt specifikt for månen og planeterne er forstørrelser mellem 20 og 80 gange som regel mere end nok. Eksempelvis fylder vores nabogalakse, Andromeda Galaksen, 5 til 6 gange så meget som fuldmånen på himlen. Så hvis din primære interesser er galakser og tåger vil du være mere interesseret i at teleskopet har et stor åbning, så det kan samle meget lys.

Du er velkommen til at søge råd om køb af teleskop i Astronomisk Forening For Køge Bugt. Som medlem kan du også efter aftale med bestyrelsen låne et teleskop, så du kan afprøve om interessen er noget for dig.